Vadászbarátunkat követik, ő meg lő!

Természetet az otthonokba!
2019.11.05.
vadaszbarat
Több mint 38 ezren követik minden egyes lépését! Nem véletlenül… Természetfotókat készít, közösségi oldalt épít, Horváth Márk a 21 éves Vas megyei rábapatyi vadőr.

A www.horizontvadaszbolt.hu kíváncsi volt a Vadászbarát facebook oldal szerkesztőjére! Ismerkedjünk meg Horváth Márkkal!

- Középiskolás éveimet Sopronba töltöttem a Roth Gyula Szakközépiskolában. Itt szereztem szakmát egy 5 éves képzésen és végül erdész és vadgazdálkodási technikus lettem. Az iskola után közel másfél évig nem a szakmámban dolgoztam, azonban nemrégiben sikerült felvételt nyernem egy környékbeli vadásztársasághoz. Jelenleg ott dolgozom vadőrként.

- Az oldal megalapítása nem hozzám kötődik, ugyanis két olyan korombeli srác alapította, akikkel személyesen nem ismertük egymást. A vadászat iránti érdeklődés hozott minket össze a facebookon és napi szinten beszéltünk egymással. Balog Máté és Fajka Dániel voltak az oldal alapítói engem pár nappal később vettek be. Az első évekbe még hárman szerkesztettük az oldalt. Majd később végül már csak én maradtam aktív a tevékenységben.

Milyen posztok a kedvenceid?
Előtérbe helyezem főként a hazai fotósok vadfotóit a terítékfotók mellett. Hogy a laikus követőknek ne csak az "öldöklés, gyilkolás" maradjon az emlékezetében. Furcsa kimondani, hogy idén lesz 9 éves az oldal és már több mint 38.000 kedvelővel rendelkezik. Természetesen lehetne ez sokkal több is ha több időt tudnék rá szentelni, de nem vagyok elégedetlen mert az oldal kezelése is egyfajta hobbi számomra.
Nagyon hiteles Vadászbarát vagy…
Igyekszem. Az iskola elvégzése után tettem kiegészítő vadászvizsgát. Vadászni előtte is kijártam, de csak kísérőként. Egyébként nem sűrűn szoktam vadászni, főként akkor, ha valamelyik kedves cimborám meghív. Általában Veszprém és Zala megyébe szoktam eleget tenni ezeknek a meghívásoknak és nagyon szép élményekkel szoktam hazatérni. Számomra az a fontos hogy együtt vagyunk és jól érezzük magunkat az elejtett vad pedig csak megkoronázza az egész napot.

A vadászat mellett főként vadfotózással foglalkozom illetve szívesen horgászok, túrázok. Akit esetleg érdekel, hogy milyen képeket készítek megtekintheti a facebookon "Horváth Márk Természetfotó" nevű oldalon.
Hogy látod minek köszönhető az egyre több vadászvizsga?
Az ismeretségi köröm nagy részében azért kezdtek vagy szeretnének elkezdeni vadászni, mert a szakmájuk/jövendőbeli szakmájuk erősen kötődik a vadászathoz. Azonban az internet bugyrait bújva azt veszem észre, hogy nagy versengés áll fent azok közt, akik puszta hobbiból szeretnének elkezdeni vadászni és azok közt, akik presztízsből vagy a pozíciójuk miatt vadásznak. Az én véleményem az, hogy aki az utóbbi miatt kezd el vadászni közel nincs akkor alázattal, tisztelettel és érdeklődéssel az egész iránt mint aki hobbiból kezdi el, de nagyon érdekli. Tisztelet a kivételnek és persze az is lehet, hogy én látom rosszul, de ezt én így gondolom.